Gå till innehåll

Bevattningsförbud

Bevattningsförbud införs när vattennivåerna är för låga. Då får det kommunala vattnet endast användas för grundläggande hushållsbehov som matlagning, dryck och hygien.

Bevattningsförbud meddelas i vårt flöde om driftstörningar. Kanppen finns i sidhuvudet och aktiveras veid en störning.

Vattensituationen gör att det utfärdats förbud mot att till exempel fylla pooler, tvätta bilen, vattna gräsmattor och göra övriga vattenuttag med vatten kopplat till det kommunala vattenledningsnätet.

Det kommunala vattnet får endast användas för grundläggande hushållsbehov som matlagning, dryck och hygien.

Detta gäller vid bevattningsförbud

När bevattningsförbud med restriktioner för vattenanvändning utfärdas får du till exempel inte fylla pooler, tvätta bilen, vattna gräsmattor eller göra andra uttag med slang kopplad till det kommunala vattennätet.

Genom att följa bevattningsförbudet hjälper du till att spara på grundvattnet så att det räcker till viktiga samhällsfunktioner som sjukhus och vårdcentraler, storkök, skolor, äldreboenden, restauranger och för det grundläggande hushållsbehovet hemma.

Hjälp till att spara på vattnet

På grund av de nederbördsfattiga år kan grundvattennivåerna i Vårgårda påverkas. Även du som bor i ett område där det inte utfärdats bevattningsförbud kan hjälpa till. När bevattningsförbud utfärdas för vissa områden så är ofta vattensituationen något ansträngd även i andra delar av kommunen, även om det inte är en lika akut brist på vatten där.

För att inte fler områden ska riskera att få bevattningsförbud är det viktigt att alla i kommunen hjälper till att vara sparsamma med vattenanvändningen.

Tips och råd om hur du använder vatten på ett bra sätt.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-09
Senast uppdaterad: 2023-10-09
Sidansvarig: Pontus Lilja