Gå till innehåll

Spara på vatten

I genomsnitt använder varje person i Sverige 140 liter vatten per dygn. Vi är vana vid att kunna använda vatten obegränsat. Under torka behöver vi minska vårt användande av vatten genom ett mer medvetet beteende. Här kommer några tips på hur du kan spara vatten i din vardag. Små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad.

Tips på hur du sparar vatten

Vi är vana vid att kunna använda vatten obegränsat. Men vi behöver ha ett mer medvetet beteende när det gäller vårt användande av vatten. Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram tips på hur du kan spara vatten:

Korta ner dina duschar

När du duschar förbrukas 6 till 45 liter vatten i minuten. Varje minut du sparar i duschen, sparar alltså vatten. Tips! - Stäng av vattnet i duschen när du tar i schampo/balsam och när du tvålar in dig.

Stäng av kranen när du borstar tänderna

Du sparar upp till 6 liter vatten i minuten genom att stänga av kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Om du är en av dem som borstar eller rakar dig med kranen rinnande, förbrukar du upp till 24 liter vatten per dag!

Diska smart!

Vid en normalstor disk under rinnande vatten går det åt ungefär 120 liter.
Organisera disken och skrapa av fett och matrester innan du diskar så går det åt mindre vatten för att få disken ren.

Använd diskbalja för handdisk istället för att diska under rinnande vatten.
Använd samma glas till dricksvatten under dagen så sparar du disk!

Sätt ut en regnvattentunna

Om du bor i hus kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, putsa fönster eller annat.

Utnyttja kylskåpet effektivt

Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt när du vill ha ett glas vatten, fyll istället en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

Tvätta smart i tvätt- och diskmaskinen

Se efter om kläderna verkligen behöver tvättas. I många fall räcker det med att punktbehandla en fläck eller att hänga ut plagget på vädring.

Försök att tvätta fulla maskiner. Detta gäller både tvätt- och diskmaskinen. På det sättet undviker du att tvätta halvfullt, och sparar tonvis av vatten – särskilt om dina maskiner inte är vattensmarta.

Undvik att bada i badkar

Ett badkar rymmer cirka 200 liter. Det är mer än en medeldygnsförbrukning för en person i Sverige. Ta en snabb dusch i stället.

Reparera droppande kranar

Fixa en droppande kran för att förhindra att upp till 15 liter vatten varje dag försvinner ner i avloppet – till ingen nytta. Det motsvarar nästan 5 500 liter om året.

Tvätta bilen i modern biltvätt

Tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten. Välj en tvätt som har vattenåtervinning och allra helst en som är miljömärkt.

Det här var bara några saker du kan göra för att minska din vattenförbrukning.

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-09-25
Senast uppdaterad: 2023-09-25
Sidansvarig: Pontus Lilja