Gå till innehåll

Rehabilitering och hjälpmedel

Vi tror på idén att träning bäst bedrivs i det egna hemmet där man känner sig trygg och är van att röra sig. Du som är inskriven i hemsjukvården erbjuds rehabiliterande insatser för att bibehålla eller återta fysiska förmågor.

Rehabilitering

Att vara delaktig i din egen rehabilitering är viktigt för att behålla motivationen och komma framåt. Tillsammans med legitimerad personal och övrig omsorgspersonal kan du som är inskriven i hemsjukvården få verktyg och kunskap för att bibehålla och eller återta förmågor som du av någon anledning förlorat eller blivit sämre på att utföra efter en tids sjukdom, olycka eller förändrat hälsotillstånd. Du får besök av en arbetsterapeut och fysioterapeut och du kan kontakta dem dagtid måndag - fredag. På rehabenheten kan du även komma i kontakt med någon av våra hemsjukvårdsassistenter eller rehabkoordinator.

Ibland behöver man inte en arbetsterapeut eller fysioterapeut för att man skall bibehålla eller återfå sina krafter, utan det är tillräckligt att vara aktiv i sin vardag med eller utan stöd från omsorgspersonal. Det kallar vi för vardagsträning och det kan till exempel vara att man går de sträckor man orkar även om man har tillgång till rullstol, att man skalar potatisen även om man behöver hjälp att koka den och att man tar på sig kläderna själv även om man behöver hjälp att knäppa de sista knapparna.

Hjälpmedel

I hemsjukvården i Vårgårda kommun är det legitimerad personal som gör behovsbedömningar, provar ut, förskriver och följer upp hjälpmedel för dig som är inskriven i hemsjukvården. Om ett hjälpmedel är trasigt eller behovet av hjälpmedlet har upphört ska du kontakta hemsjukvården.

Om du inte är inskriven i hemsjukvården ska du vända dig till din vårdcentral eller rehabmottagning i primärvården om du har frågor kring behov av eller återlämning av hjälpmedel.

Kontakt

Hemsjukvården

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2023-10-13
Senast uppdaterad: 2023-10-13
Sidansvarig: Pontus Lilja