Gå till innehåll

Fokusområde - Attraktivt boende

Inriktningsmål

I Vårgårda finns en mångfald av boenden i attraktiva och goda miljöer för alla livssituationer.

Ikon Hållbara städer och samhällen
Ekosystem och biologisk mångfald

Mångfald av boenden

Mångfald i kommunens bostadsbestånd kan givetvis ses ur flera perspektiv. I Vårgårda finns en befolkningsutveckling och därmed en bebyggelseutveckling i nästan hela kommunen. Förutsättningarna för att bosätta sig på landsbygden och i tätorten är olika, och det är viktigt att våga behålla särarten i olika boendeformer och miljöer. Det finns en tydlig efterfrågan av bostäder både på landsbygden och i tätorten och kommunen behöver balansera dessa behov och utveckla bebyggelsen i alla delar av kommunen. I tätorten är det viktigt att det finns en planberedskap, både för kommunal mark och för mark som ägs av privata aktörer. På landsbygden är det viktigt att arbeta med privata markägare och att kommunen har en effektiv och ändamålsenlig process för de som vill bygga bostäder.

Det är viktigt att det finns en bred förankring kring de målsättningar och styrdokument som påverkar kommunens utveckling inom bostadsbyggandet, i allt från översiktlig planering till riktlinjer för bostadsförsörjning och exploatering. På så sätt kan förverkligandet av målet och dess intentioner genomföras på ett effektivt sätt.

Kommunens arbete med en god social hållbarhet bidrar till attraktiva och goda miljöer för alla livssituationer. Därför bidrar arbetet som beskrivits i inledningen, med de gemensamma fokusområdena utifrån de sociala hållbarhetsmålen, även till att nå de effekter som avses i detta mål. Socialtjänsten har till exempel bidragit med kunskap om målgrupperna i arbetet med bostadsförsörjning och andra planer för att få med de sociala delarna i stadsplaneringen.

Attraktiva och goda miljöer

För att få fler människor att vilja flytta till Vårgårda behöver arbete ske i enlighet med fokusområdena i kommunens vision. Samarbetet med bostadsmarknadens aktörer är fortsatt viktigt, genom att arbeta tillsammans stärks Vårgårdas attraktionskraft.
Försäljningen av tomter avsedda för villor har ökat kraftigt de senaste åren och det är en utmaning för kommunen att kunna planera för byggklara tomter i den utsträckning som efterfrågan har ökat.

Flera planarbeten är påbörjade och planprogrammet för kommunens framtida område, Fagrabo, förväntas säkerställa en god tillgång även på längre sikt. För att ytterligare kunna leva upp till målet behöver kommunen se över framtida strategiska markköp.

Brottsförebyggande arbete har en viktig roll i att skapa attraktiva och goda miljöer. Ett strategiskt råd har startat, med deltagare från näringslivet och flera andra aktörer. Utifrån rådet skall specifika arbetsgrupper skapas. Detta är en del i att se till att barn växer upp i en trygg miljö med stödjande vuxna och kan även ses som aktiviteter inom ramen för målen för social hållbarhet.

Att det finns god tillgång till lokala arbetsplatser är en viktig del i att skapa attraktiva och goda miljöer där människor vill bo och arbetet med detaljplaner för utökad verksamhetsmark pågår vid flera platser.

För alla livssituationer

Alla invånare har behov av boende under hela livet, men behovet ser olika ut under livets gång och beroende på vilka förutsättningar och preferens man har. Målet är att man ska kunna leva och trivas i Vårgårda genom hela livet och oberoende av vilken livssituation man befinner sig i och då är det viktigt att det finns olika typer av boenden. Olika stora boendeytor, trädgårdar och upplåtelseformer kan kommunen vara med och påverka. Det finns även medborgare som, på grund av sin livssituation, har behov av mer anpassade boenden än vad den reguljära bostadsmarknaden kan erbjuda och då behöver kommunen erbjuda den typen av anpassade boenden.

Inom funktionsstöd pågår arbetet med att hitta rätt boende för alla inom målgruppen, och möjligheter att göra boendekarriär. Flera individer inom funktionsstöd har gjort boendekarriär sen arbetet påbörjades, det vill säga att man bor i den bostad som motsvarar individens behov.

Vård och omsorg erbjuds genom hemtjänst och hemsjukvård, vilket möjliggör att kunna ha ett gott liv i den egenvalda bostaden hela livet och kunna bo kvar även på landsbygden. Genom bostadsanpassning kan par ges möjlighet att bo kvar tillsammans. Det finns också erbjudande om parboende i särskilt boende och dessa möjligheter utökas när det nya äldreboendet byggs.
I samband med planeringen av nytt äldreboende ses utemiljön i anslutning till boendet över. Detta för att möjliggöra för de äldre att komma utomhus och få tillgång till naturen.

Samverkan mellan socialtjänst och Vårgårda Bostäder AB sker i ett vräkningsförebyggande arbete. Syftet med arbetet är att fler invånare ska ha möjlighet att behålla ett boende och inte bli bostadslösa. Bättre följsamhet har uppnåtts i att betala hyra till Vårgårda Bostäder AB vilket bör leda till färre vräkningar. Vårgårda bostäder AB har i stort sett inga lediga lägenheter i dagsläget.

En fysisk mötesplats har möjliggjorts i samverkan mellan socialtjänstens verksamhet och Vårgårda Bostäder. Mer om detta beskrivs under målet Social hållbarhet – omsorg och fritid.

Kontrollmoment inom fokusområdet som följs upp utifrån Plan för intern kontroll 2024

  • Handläggningstider bygglovsärenden, följs upp per den 31 december.
  • Omprövning av ärenden, följs upp per den 31 december.

Analys av måluppfyllelse utifrån resultat

Arbetet med detaljplaner för blandade bostäder har gett effekten att en av kommunens största detaljplaner på länge, Fagrabo Väst, blev klar för granskning hösten 2024. Detaljplanen innehåller möjlighet till närmare 300 bostäder i blandade former.

En förutsättning för fortsatt planering är att den översiktliga planeringen är aktuell och under året har både riktlinjer för bostadsförsörjning och gång- och cykelplan antagits. Dessa och andra planeringsinstrument möjliggör fortsatt utveckling genom detaljplaner.

Vårgårda fortsätter att ha en relativt god inflyttning och har legat i topp i Västra Götaland 2024. Däremot har betydligt färre bostäder färdigställts under året, vilket är en trend som märkts i nästan hela Sverige. I Vårgårda har fortfarande villor uppförts på landsbygden i en motsvarande mängd som tidigare, men antalet bostäder i tätorten har minskat drastiskt.

Att det finns god tillgång till lokala arbetsplatser är en viktig del i att skapa attraktiva och goda miljöer där människor vill bo och arbetet med detaljplaner för utökad verksamhetsmark pågår vid flera platser.

Vad gäller invånarantalet ser kommunen en god utveckling i dagsläget. Detta kan dock komma att dämpas de kommande åren då färdigställande av nya bostäder inte har utvecklats i samma takt. Det kan konstateras i och med pågående lågkonjunktur att bostadsbyggnationen har minskat, men att Vårgårda ändå klarar sig bra i jämförelse med många andra kommuner i regionen.

Utfall måluppfyllelse

Utifrån aktiviteter som bidragit till målet samt analys av resultat och trenden för nyckeltalen är bedömningen att måluppfyllelsen är på en godtagbar nivå.

Nyckeltal för inriktningsmålet

Utfall

2020

Utfall

2021

Målvärde

2022

Utfall 2023

Utfall
2024

Trend

Antal invånare i kommunen

1194612180122681238412474

↗️

Flyttnetto (skillnad mellan antal inflyttade till kommunen och antal utflyttade från kommunen)

1092267110086

↘️

Antal nya bostäder fördelat på:
- tätort/landsbygd
-hyresrätt/ bostadsrätt/äganderätt

40/25
statistik om bostadstyp ej tillgänglig
83/24
statistik om bostadstyp ej tillgänglig
26/20151
statistik om bostadstyp ej tillgänglig
4/21
3 lgh
1 villa
↘️

Planberedskap för nya bostäder som kan byggas med stöd av alla gällande detaljplaner den 31/12, antal/1000 invånare

53,3

Statistik ej tillgänglig

 

Statistik ej tillgänglig

 

 

Statistik ej tillgänglig

 

 

Statistik ej tillgänglig

 

↘️

Kontakt

Vårgårda kommun

Kungsgatan 45, 447 80 Vårgårda

Öppettider

Måndag-torsdag: 8.00-16.30

Fredag: 8.00-15.00

Dag före helgdag stänger växel 12.00

Sidinformation

Publicerad: 2025-04-28
Senast uppdaterad: 2025-04-28
Sidansvarig: Pontus Lilja