Fokusområde - Hållbar miljö
Inriktningsmål
Vårgårda kommun ska ha en stark miljöprofil där kommunens verksamheter är ledande och ett föredöme i arbetet att
skapa det hållbara samhället.







Stark miljöprofil
Vårgårda har en stark miljöprofil där långsiktighet och helhetssyn tillsammans med tydliga mål och strategier skapar förutsättningar för det hållbara Vårgårda. Kommunens nya miljöstrategi förväntas antas under perioden och den pekar ut riktningen för kommunens arbete.
Som ett led i att genomföra åtgärder för att bidra till ökad hållbarhet och de globala målen i Agenda 2030 genomför förvaltningen hållbarhetsanalyser för alla beslutsärenden i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. På så sätt säkerställs att alla politiska beslut beaktas utifrån de tre dimensionerna av hållbar utveckling (social, ekologisk och ekonomisk). Upphandling används som verktyg för att stärka miljöprofilen. Där finns krav på såväl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet.
Genom att inkludera barn och elever i diskussioner och aktiviteter kring hållbarhet redan från en tidig ålder, bidrar förskolans och skolans verksamhet till att skapa medvetna och engagerade medborgare för framtiden. Genom att utgå från läroplanen och erbjuda praktiska aktiviteter och projekt kan barn och elever få en djupare förståelse för miljöfrågor och se sitt eget ansvar. Ett exempel på det är att förskolorna arbetar med ett övergripande tema ”Hållbar utveckling – hållbart lärande och hållbara relationer” där man arbetar för att få barnen att vilja engagera sig i olika hållbarhetsfrågor.
Ett exempel hur man bidrar för att nå målet för de äldre åldrarna är att man inom natur- och teknikprogrammen på gymnasiet genomfört projekt kring hållbar utveckling. En del av arbetet har varit utställt i kommunhusets foajé.
Sedan flera år pågår ett strategiskt arbete för att minska klimatpåverkan genom upphandling. Upphandling används därmed som verktyg för att stärka miljöprofilen. I Policy för upphandling finns krav på såväl ekologisk som social och ekonomisk hållbarhet. Några exempel på detta är upphandlingen av biogasdrivna fordon för renhållning och skolskjuts. När det gäller skolskjuts kommer även elektriska bussar kunna användas.
För att involvera invånare i alla åldrar i klimatarbetet har kommunen tillsammans med Naturskyddsföreningen bjudit in till Klimatprat, ett öppet arrangemang som anordnas på biblioteket. Klimatprat är en mötesplats för att svara på frågor, berätta om vad som görs och helt enkelt föra dialog om det gemensamma ansvaret för miljön. Ett annat utåtriktat arrangemang som ordnats är ”Hållbarhetsfredag i kommunhusets foajé”, som genomförts som en aktivitet inom Hållbarhetsfestivalen i Västra Götaland och uppmärksammar olika temaområden inom miljöarbetet.
Som ett led i att genomföra åtgärder för att bidra till ökad hållbarhet och de globala målen i Agenda 2030 genomför förvaltningen hållbarhetsanalyser för alla beslutsärenden i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. På så sätt säkerställs att alla politiska beslut beaktas utifrån de tre dimensionerna av hållbar utveckling (social, ekologisk och ekonomisk). Hållbarhetsanalysen innefattar en analys på om beslutet har positiv eller negativ påverkan på kort och lång sikt på den ekologiska hållbarheten.
Kommunens fordon ska så långt det är möjligt vara fossilfria. Dock är det svårt att få tag på så väl gasfordon som elfordon, vilket gör att andelen fossilfria fordon inte utökats i önskvärd takt. Riktlinjer för laddinfrastruktur är antagna, arbete pågår med utbyggnad. Detta är en viktig förutsättning för att möjliggöra övergången till elfordon.
Där resor krävs för att genomföra möten försöker verksamheterna prioritera digitala möten när så är möjligt och lämpligt. Samåkning uppmuntras vid behov av bilresor vid till exempel samverkansmöten. Möjlighet till distansarbete någon dag i veckan för pendlare till kommunen där arbetet tillåter. Arbetsgivaren erbjuder möjlighet till avbetalning på Västtrafiks årskort för pendlare för att uppmuntra resor med tåg eller buss.
Medarbetarna inom hemtjänsten cyklar till brukare inom tätorten. Det finns en rutin att gå eller cykla om det är möjligt. Samhandling sker där det är möjligt, för att minska antalet resor.
På Viaduct har fokus på klimatmål vid analyser av insatser och arbetsträning ökat. Egen tvätt och omhändertagande av arbetskläder görs för att minska transporter och möjliggöra meningsfull sysselsättning.
För att förenkla och öka mängden insamlat farligt avfall genomförs uppsamling med miljöbilen på olika platser på landsbygden. Farligt avfall kan också alltid lämnas in på Tumbergs återvinningscentral. Kommunen planerar för framtida insamlingssystem som innebär sortering nära alla fastigheter.
I badet har ett bassängtäcke installerats, vilket bidrar till att behålla värmen och minskar behovet av tillförd värme och därmed sänker energiåtgången.
Möjligheten att fjärravläsa vattenmätare börjar ge resultat när systemet nu används i större skala. Mätarna bidrar till att tidigt upptäcka även mindre läckage i vattennätet, även inne hos enskilda fastighetsägare. Arbetet har bidragit till ett minskat läckage av vatten, vilket i förläningen innebär att mindre vatten behöver tas från grundvattenreserver.
Kommunen är ett föredöme
Vårgårda kommun vill vara ett föredöme och inspirera medborgare, företag och föreningar i att hjälpa till att nå inriktningsmålet. Strategin för det arbetet tar avstamp i kommunens miljöstrategi och märks i flera konkreta åtgärder, som exempelvis Returgården, Svanenmärkta byggnader och fossilfria fordon. I kommunens tillagningskök är svenska, närproducerade och ekologiska livsmedel en självklarhet och maträtterna är anpassas utifrån säsong och klimatpåverkan. Kommunen har ansvar för och kontakt med medborgare i alla åldrar och det är därför viktigt att kommunen är ett föredöme och påverkar genom faktiska handlingar.
För att skapa ett hållbart byggande bygger kommunen med Svanenmärkning. En Svanenmärkt byggnad är ett bra val för miljön och klimatet och för de som bor och vistas i den. Den uppfyller stränga obligatoriska krav för hela byggnadens livscykel, inklusive utvinning och produktion av material, byggprocessen, användningsfasen samt återvinnings- och avfallsfasen. Kraven bidrar även till byggnader med bra inomhusklimat och av en hög kvalitet. Lindbladskolan, Fagrabo förskola samt Kesbergets förskola har alla byggts med Svanen-märkning. Även det nya äldreboendet som planeras kommer att vara Svanen-märkt.
Kommunen arbetar med gröna lån och gröna obligationer i enlighet med finanspolicyn för att finansiera kommande investeringar. Exempel på investeringar som gjorts med gröna lån är Lindbladskolan.
År 2023 antog kommunfullmäktige en strategi för ökat återbruk av möbler och inventarier som syftar till återanvändning i första hand före inköp av nya produkter. Strategi för ökat återbruk tydliggör att möbler som inte används för närvarande inte ska bli stående i förråd utan lämnas vidare till Returgården för att kunna nyttjas av någon annan. Arbetsmarknadsenheten driver Returgården, på så sätt ges människor meningsfull sysselsättning (social hållbarhet), inköp minskas genom återanvändning (ekonomisk hållbarhet) och bidrar till minskad miljöpåverkan genom återbruk. På Returgården hämtar man möbler och annat som någon verksamhet inte längre behöver och lägger in dem i ett bokningssystem som finns på kommunens intranät. Vid stärkta informationsinsatser om Returgården på kommunens intranät ökade antalet bokningar av möbler markant.
Effekterna av det arbetet är att kommunen gör färre nyinköp av möbler vilket minskar klimatavtrycket. Returgården har sen 2020 t.o.m. december 2024 sparat bland annat 97,5 ton koldioxid, vilket motsvarar ca 33 bensinbilars årliga utsläpp. Ekonomiskt har Returgården sparat in motsvarande 3 751 000 kronor för verksamheterna jämfört med om nya produkter skulle ha köpts in.
Fastighetsenheten har infört avlämningsbesiktningar då verksamheter avlämnar lokaler vid flytt, där återbruk av möbler och inventarier i så stor utsträckning som möjligt är en viktig del. Detta tillämpades med mycket gott resultat för första gången vid flytten till den nya Kesbergets förskola.
Inom IT-avdelningen återbrukas 95 % av all teknisk utrustning.
Där det är möjligt väljer verksamheterna flergångsprodukter för att minska framför allt plastanvändning.
I kommunens tillagningskök är svenska, närproducerade och ekologiska livsmedel en självklarhet och maträtterna är anpassas utifrån säsong och klimatpåverkan. Inköp av svenska livsmedel prioriteras, som ett led i att bidra till en hållbar miljö. Vad gäller andelen ekologiska livsmedel ligger denna på 19,6 %, vilket är en betydande minskning sen 2021 då nivån låg på 31,8 %. Vårgårda tillhör nu de 25 % av kommunerna i Sverige med lägst andel ekologiska livsmedel.
I Lena matsal testar verksamheten odlingsskåp där man odlar bland annat kryddväxter. Om detta slår väl ut kommer fler kostverksamheter att införa detta.
Möjligheten att tillvarata all mat har förbättrats, vilket medför att mindre mängder mat slängs. Åtgärder genomförs också för att minska tallrikssvinnet. Arbete med att minska matsvinn pågår exempelvis inom funktionsstöd och Vård och Omsorg genom bättre planering och beställningar.
Energieffektivisering görs av kommunens fastighetsbestånd, bland annat genom utbyte till LED-lampor, översyn och utbyte av ventilation i verksamhetslokalerna. Detta har även minskat kostnaderna för el.
Analys av måluppfyllelse utifrån resultat
Vårgårda kommun agerar ofta föredöme och inte minst på enhetsnivå finns ett tydligt hållbarhetsarbete och många medarbetare uttrycker att det är stimulerande att arbeta med klimat- och miljöarbetet.
För att nå ännu bättre resultat vad gäller sortering av avfall och öka återbruk behöver det ske utökade kommunikationsinsatser. Fastighetsnära insamlingssystem för avfall förbereds. Detta planeras att införas 2027 och förväntas ge positiva effekter på mängden avfall som sorteras.
Andelen svenskproducerade livsmedel har en relativt stabil nivå. Värt att notera är att andelen svenskproducerat kött i kommunens måltidsproduktion är mycket hög, ca 98 %.
2024 nåddes inte målet om minskad energiförbrukning i Vårgårda kommun. Den genomsnittliga förbrukningen ligger på 138,7 och det är en ökning med 0,7 % jämfört med 2023. Energieffektiviseringar som har utförts under 2024 är bland annat byte av ventilation på Sundlergymnasiet. Ett stort arbete har pågått under året med byte av belysning till LED. Det har också installerats styrutrustning i kylrum som ska minska energiförbrukningen, där finns en garanti på minst 10% besparing på sikt, men installation genomfördes i slutet av 2024 så effekt uppnås först 2025.
Vårgårda kommuns totala förbrukning av energi har dock minskat mellan 2023 och 2024. Snittförbrukning har minskat från 135 Kwh/m2 till 128 Kwh/kvm. Men på grund av den justering som görs utifrån väderlek har jämförelsetalet ökat.
Arbetet med att hålla kommunens fastigheter energieffektiva fortgår. Energiförbrukning påverkas av kommunens verksamheter utifrån nyttjandegrad, hur mycket lokalerna används, till exempel användning av värmefläktar, portabel AC och annan utrustning. Det sker också värmeförluster när dörrar/fönster ställs öppna. Några fastigheter sticker ut och har inte minskat sin energiförbrukning trots ett milt väder, det är framförallt Centrumhuset (Kommunhuset) samt kommunens sporthallar; Lenahallen, Nårunga sporthall, samt den centrala Sporthallen. Även kommunens gruppboenden har haft en högre förbrukning. Fastighetsenheten jobbar löpande med att bevaka temperaturer, luftflöde med mera för att hålla nere förbrukning och det är viktigt att samverkan sker mellan fastighetsenheten och alla verksamheter. Fastighetsenheten kommer från och med 2024 använda normalårskorrigering som är en bruklig standard, istället för gradtalsjustering när korrigering görs för väderlek. Vid jämförelse mellan 2023 och 2024 enligt normalårskorrigering är det en liten minskning mellan åren av energiförbrukningen.
Utfall måluppfyllelse
Utifrån aktiviteter som bidragit till målet samt analys av resultat och trenden för nyckeltalen är bedömningen att måluppfyllelsen är på en god nivå.
Nyckeltal för inriktningsmålet | Utfall 2020 | Utfall 2021 | Målvärde 2022 | Utfall 2023 | Utfall | Trend |
---|---|---|---|---|---|---|
Andelen svenskproducerade livsmedel i kommunens verksamheter mätt i kronor (%) | 67,4 | 67,2 | 72,6 | 74,0 | 73,3 | ➡️ |
Andelen fossilfria fordon av det totala antalet personbilar och lätta lastbilar i kommunkoncernen. Varav gasfordon | 75 55 | 81 55 | 80 54 | 79 53 | 79 53 | ➡️ |
Mängd insamlat mat- och restavfall, kg/ | 164 | 158 | 156 | 151 | 159* | ➡️ |
Energiförbrukning i kommunkoncernens verksamheter, kilowattimmar per kvadratmeter och år (normalårsjusterat) | 155,4 | 147,7 (minskning med 5 % mot 2020) | 142,6 (minskning med 3,5 % mot 2021) | 137,8 (minskning med 3,4 % mot 2022) | 138,7 (Ökning med 0,7%) | ➡️ |
*) avser egen mätning, officiell statistik för 2024 publiceras vecka 45 2025
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00