Gemensamma fokusområden kopplade till de sociala hållbar-hetsmålen
I arbetet med att ta sig an de nya målen och utifrån tidigare utvecklingsarbete kallat ”Tillsammans mot den goda kommunen”, har ett kommunövergripande arbete gjorts och en riktning satts, där verksamheterna ökar sitt samarbete för att ta sig an gemensamma utmaningar.
Med hjälp av kunskap från omvärld och kommunspecifikt har kommunens ledningsgrupp tillsammans med Vårgårda Bostäders VD arbetat gemensamt utifrån de tre sociala hållbarhetsmålen. I arbetet har det framträtt två områden av särskild vikt, där gemensamt arbete behöver ske för att nå effekterna som avses i alla tre målen. Områdena har definierats som ”social sammanhållning och gemenskap” samt ”god start i livet med goda uppväxtvillkor”. Inom dessa områden bidrar alla verksamheter, inklusive bolaget, från sitt respektive grunduppdrag för att nå effekter.

God start i livet och goda uppväxtvillkor
Under året har det fattats beslut om en handlingsplan rörande barn och unga som verksamheterna i samverkan arbetat med under året. Socialtjänstens öppna verksamhet erbjuder regelbundet under året föräldrautbildningar. Det handlar dels om de traditionella föräldrautbildningarna tillsammans med BVC, men även ABC-utbildningar (Alla barn i centrum), samt vid behov olika riktade föräldragrupper/utbildningar. Som exempel har det under året funnits en grupp som riktar sig till föräldrar som själva har en NPF-diagnos. ABC-utbildningarna utvärderas regelbundet och dessa visar på en hög grad av nöjdhet, Av 29 utvärderingssvar så uppger 22 av dessa att utbildningen på alla sätt uppfyllt deras förväntningar och att de skulle rekommendera den till en vän. Utbildningarna kommer att fortsätta att regelbundet erbjudas. Under vårens startade även en samverkan kring föräldramöten för de som har barn som ska börja förskoleklass, som kommer fortsätta. Denna samverkan mellan skola och socialtjänst har haft som syfte att tidigt visa föräldrar vilka typer av stöd kommunen kan erbjuda och betyder att representanter från de båda verksamheterna gemensamt träffar dessa föräldrar vid några tillfällen i storgrupp.
Under våren har socialtjänsten och Gullhögskolan samverkat kring en grupp föräldrar. Dessa har erbjudits stöd genom flera föräldramöten där flera professioner, som ex polis och fritidsgård träffats och arbetat med att planera för stöd till såväl ungdomar som föräldrar. Den muntliga återkopplingen som professionella fått är att föräldrar uppskattat insatsen och att de sett effekt på sina ungdomar. Konkreta åtgärder som kommit ut från detta arbete är att ungdomar erbjudits att delta i en ungdomsgrupp som resursenheten faciliterat, och flera har även erbjudits feriejobb. Syftet med detta har varit att bryta negativa mönster och hitta ett annat fokus för de unga. Arbetet har fortsatt under hösten och bland annat lett till fler anmälningsmöten och även möten omkring elever där det inte gått så långt som till anmälan utan möten har skett för att prata om möjlighet till stöd från socialtjänsten. Detta har lett till en ökad och bättre samverkan mellan verksamheterna.
Med anledning av kommande ny socialtjänstlag har socialtjänsten initierat ett utåtriktat arbete för att möta medborgare i vardagen, bland annat genom att samverka med fritidsgården Bubblan löpande.
För de ungdomar som väljer att hoppa av, eller aldrig börja gymnasiet så har kommunen ett särskilt ansvar, det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Ansvaret för detta ligger hos AME.
Inom socialtjänsten finns spetskompetens vad gäller våld i nära relationer. Denna funktion finns tillgänglig för övriga kommunen för att informera och ge stöd i dessa frågor. Utöver denna funktion samverkar Vårgårda med andra kommuner kring Barnahus och resurscentrum i Sjuhärad. Dessa verksamheter möter barn och unga som utsatts för eller riskerar att utsättas för våld. De fungerar även som stöd i mer komplexa frågor. Som en del i att hitta våldsutsatta arbetar socialttjänsten med screeningfrågor. Detta arbete kan aldrig vara tillräcklig framgångsrikt så länge det finns barn och unga som bevittnar och eller utsätts för våld. Det är dock viktigt att frågan är aktuell och hålls levande inom verksamheterna så att det inte tappas bort. Våldsfrågan är aktuell inom såväl handläggare inom barn och unga som familjebehandling och frågorna lyfts och diskuteras regelbundet. Under hösten fattade Kmmunstyrelsen beslut om ett nytt styrdokument som rör arbetet med våld i nära relationer i kommunen. Två handläggare har även utbildats för att bättre kunna möta män som utövar våld.
Skola, socialtjänst och Kultur & Fritid har ett förbättringsteam som under året har arbetat med temat jämställdhet, samtycke, relationer och sexualitet. Bakgrunden till detta är att flera aktörer sett en förskjutning av ungas värderingar inom området. Bubblan, Gullhögskolan och Sundlergymnasiet har internt konkret arbetat med frågan. Teamets roll har varit att praktiskt samordna, hjälpa och stödja det arbetet. Att arbeta med jämställdhet, samtycke, relationer och sexualitet är en viktig del i kommunens arbete såväl kring våld i nära relationer som i kommunens brottsförebyggande arbete.
Hjälpte innehållet dig?
Kontakt
Vårgårda kommun
Öppettider
Måndag-torsdag: 8.00-16.30
Fredag: 8.00-15.00
Dag före helgdag stänger växel 12.00